St. Ermin’s– хотелът на шпионите. Хотел St. Ermin’s  се намира

...
St. Ermin’s– хотелът на шпионите. Хотел St. Ermin’s  се намира
Коментари Харесай

St. Ermin’s- хотелът на шпионите

St. Ermin’s– хотелът на шпионите. Хотел St. Ermin’s  се намира в Лондон, покрай Парламента. Тази елементарна постройка е тясно обвързвана с огромна част от историята на английския шпионаж.

Сградата става стратегически значима за националната сигурност. В непосредственост до камарата на Парламента, хотелът става централата на Секция D на SIS. Въпросното секретно поделение дава отговор за всички шпиони към английските секрети служби. Тук е подготвителен център освен за информативен продан на получените секретни данни, само че и през него минава подготвителната стратегия на всички ново постъпили сътрудници. След време хотелът обитава „ Отдела за статистически проучвания “ към изпълнителния отдел за специфични интервенции (SOE).

В скришен склад под хотела се съхраняват експлозивите. Тук, през 1940 година, министър председателят Уинстън Чърчил организира среща със сътрудниците на тайните служби. Основата цел е да се спре Хитлер, а Европа да не преживее нова международна война. Именно тези секрети сътрудници по-късно основават “Изпълнителна дирекция за специфични интервенции ”.

Хора като създателя на „ Бонд “ Иън Флеминг, Ким Филби, Гай Бърджис, Лорънс Гранд, Х. Монтгомъри Хайд и Ерик Машвиц са измежду известните персони, които са работили от офиси в постройката.

Хотелът е безусловно заобиколен от други секрети организации, в това число лондонския клон на Щаба за държавни връзки (на улица Палмър); MI9 на улица Какстън; офисът на шефа на SIS на Куийн Ан 21; офисите на SIS в Артилери Меншънс на улица “Виктория ”, постът за слушане на MI8 на покрива на паспортната работа в Пети Франс.

В началото на войната хотелът е място за осъществяване на уроци по партизанска война, частично проведени от MI6. Дори хора като Ноъл Кауърд работят там, а също по този начин и Антъни Блънт, прочут член на шпионската група Cambridge Five, който по-късно става специалист по изкуството на кралицата.

През 50-те и 60-те години на предишния век St Ermin’s още веднъж е в основата на интервенция под прикритие, този път за руснаците по време на Студената война. Двойният сътрудник, посланик и по-късно беглец Гай Бърджис, постоянно се среща с съветската си връзка в хотела, с цел да съобщи строго секретни държавни досиета.

Също по този начин има и тунели (Q-Whitehall) – набор от подземни информационни проходи в и към региона на Уайтхол. Някои са издигнати по време на Втората международна война и за интервала на Студената война. Предполага се, че има връзка към тях и непосредствено към самия хотел.

Днес хотелът пази артефакти и история като доказателство за шпионското си минало.

 

St. Ermin’s- хотелът на шпионите

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР